fredag 8 maj 2009

Pop-upp-kort med annorlunda vikning...

Hej på er!

Här i Göteborg har vi riktigt härligt pysselväder, dvs ösregn ;)

Jag har knåpat ihop ett kort med en lite annorlunda vikning... Man samlar ju på sig massor med inspiration överallt, men jag har inte sett denna vikning förut, så jag har satt ihop en liten tutorial oxå ifall ni vill pröva på.. =)


Så här ser kortet ut när det är stängt. Det vackra gröna pappret kommer från Graphic 45

Jag har även använt minirosor, pärlhattar, sammetsband och öljetter. =)


Så här ser det ut när man öppnar kortet.
samma papper som på utsidan. Lite läcker spets är alltid snyggt! =)
& så den lilla grattisskylten. Visst är den cool?! =)
Det är första gången jag gör en tutorial,så skulle det vara så att ni inte alls förstår mig,ställ bara en fråga i detta inlägg så svarar jag där ;)

Okej, jag har gjort detta kort så att slutresultatet blir ett 10x10cm kort och har därför skurit till ett papper (cardstock) till 20x20 cm. Man kan göra detta kort större om man vill. Tar du ett cardstock som är 12" (ca 30,5cm) så skall du biga på 3" & då blir kortet 6" (ca 15 cm) annars är det precis samma som detta kort.


Alltså, ett papper 20x20cm. Biga runt om pappret på 5 cm.
Skär bort alla "hörnen" men spara ett av dom, den kommer vi att behöva senare..=)
Klipp bort litegrann i varje hörn så att det går lätt att vika in alla flikar.

Vik in alla kanter.

Gör ett par snitt i ovandelen av kortet ca 1,5 cm in och ca 1,5 cm in, detta måttet kan man ju bestämma själv vilket man tycker ser bäst ut..
Här ser ni hur jag har snittat.
Skär av en bit på den undre fliken (eller om du har en punch med läckert mönster så blir det himla snyggt)Ta en av de sparade hörnen & sätt en bit papper på. Den kommer bli den delen som poppar upp..
Klä insidan i papper, skär ut för popupphållaren.Här satte jag fast den fina grattisskylten och sedan tejpade jag fast fyrkanten på min lilla "popuppanordning" =)
Skär till papper som skall sitta på utsidan på kortet (ses nedan i bild) vik upp den nedre fliken & tejpa fast med en tejpremsa i varje hörne, så att man kan stoppa i saker i fickan.

Sätt fast papprena vi gjort i ordning. Gör hål på varje sida & sätt fast öljetter så att inte kortet går i sönder när man skall öppna det. Trä band igenom & knyt ihop. Dekorera kortet efter smak & tycke. =)
Ja, då var utsidan färdig..


& så
insidan: Här satte jag en spets. & nu är insidan klar oxå!
Hoppas ni oxå vill pröva på att göra ett sådant här kort. =)
Ha en riktigt härlig helg! & som sagt har ni några frågor är det bara att ställa dom i detta inlägg =)
På återseende!
kramar Karin/essmo =)